Info okno   Hledat text:
Hledat rok:
Nová kronika/ Login / Zapomenuté heslo

Počet článků: 403
Počet foto.: 267

online-kronika.cz
Kontakt
Chcete-li projektu pomoci klikněte
Obsah záložky - - 1800-2019
    Strana 560

    Stavba kostela

    Kateřina z Redernů získala od Tomáše Wohlmanna v roce 1616 pozemek za 300 kop na sousední parcele stála kretscham a menší statek.
     3. května 1616 položil zedník Hanz Haam ze Zawidowa základní kámen kostela Nanebevzetí Panny Marie.Začalo se zde kázat v protestantském duchu, neboť Redernové byli protestanti. V roce 1624 byli protestanti i protestantští kazatelé vyhnáni ze země, přešli do sousedního Saska.
    Kostel byl původně zasvěcen svaté Kateřině, v průběhu 18. století při opravách byl znovu vysvěcen a přejmenován na kostel Nanebevzetí Panny Marie.
    Redernové byli protestanti, novoveská farnost patřila k pražskému arcibiskupství. Roku 1784 vzniklo litoměřické biskupství a Nová Ves spadá pod toto biskupství.
    Kostel je jednoduchá stavba – má na jižní straně tři, na východní a západní straně dvě okna s lomeným obloukem. Na západní straně se nachází kamenná věž, dole čtyřboká, nahoře osmiboká.  Vitráž v oknech zobrazuje rodové erby Redernů a Šliků. V rodovém erbu měli kolo.
    Uvnitř jsou empory z roku 1769, nad nimi varhany z roku 1825, později byly přestavěny. Jsou zde barokní oltáře, hlavní oltář pochází z roku 1727, výzdoba oltáře je skrovná, v pozdně barokní formě. Starý oltářní obraz se nedochoval, přemalba oltáře byla provedena v roce 1772-1797.
    Na severní straně je oltář svaté Anny, má pilandry a nadstavbou s bohatým rokokovým zdobením kolem oltářního obrazu, představujícího Marii u svých rodičů. Před pilandry jsou sochy sv.Petra a Pavla z poloviny 18. století. Na kazatelně je vyřezávaná kartuš s vyobrazením Kristus utišuje bouři na moři. Křtitelnice- na čtvercovém podstavci je umístěna osmiboká prohýbaná pata, na ní je nádržka.  Na spodní desce jsou iniciály D.H.V.L. (David Herr, V.Löwenthal) pod nimi je plastický barevný erb. Křtitelnice je kamenná a pochází z roku 1617.