Info okno   Hledat text:
Hledat rok:
Nová kronika/ Login / Zapomenuté heslo

Počet článků: 403
Počet foto.: 267

online-kronika.cz
Kontakt
Chcete-li projektu pomoci klikněte
Obsah záložky - - 1800-2019
    Strana 571
    Sbor dobrovolných hasičů v Nové Vsi
    Po roce 1860 se množily případy stále častějších požárů a to vedlo k tomu, že byl v prosinci roku 1868 založen Sbor dobrovolných hasičů.  Až do této doby to bylo s hašením požárů velmi špatné. Na dvoře statku stála stará stříkačka, podle dřívějšího systému bez hadice.
    Voda se k ní musela přinášet v kbelících a vlévala se dovnitř. Čerpadlo fungovalo ztěžka a proud vody, který stříkal při pumpování ze stříkačky, dosahoval pouze několik metrů.
    Háků a požárních žebříků bylo nedostatečné množství. Lidé, kteří se při vypuknutí požáru seběhli, museli být požádáni a často dokonce nuceni, aby pomohli pumpovat a nosit vodu ke stříkačce.
    První cvičnou věž  ( na nácvik šplhání do poschodí s pomocí žebříku) postavili v roce 1872 poblíž Mlýnského potoka na levém břehu Jeřice. V roce 1880 byla věž při povodních silně poškozena  a v roce 1882 převrácena silným větrem. Ve stejném roce byla vedle věže na sušení hadic postavena nová cvičná věž. Během dalších let se novoveský  hasičský sbor početně rozrostl natolik, že vznikly v obci čtyři požární skupiny: na Růžku, ve střední části obce, v horní části vesnice  a na Mlýnici.
    Bylo nutno obstarat také další hasicí zařízení . V historii obce byla spousta  záchranných akcí.