Info okno   Hledat text:
Hledat rok:
Nová kronika/ Login / Zapomenuté heslo

Počet článků: 403
Počet foto.: 267

online-kronika.cz
Kontakt
Chcete-li projektu pomoci klikněte
Obsah záložky - - 1800-2019
    Strana 573

    Poštovní úřad
    Do konce 18. století bylo předávání zpráv velmi pomalé. Vzkazy a dopisy nosili pěší poslové nebo jezdili na koních. Nejbližší poštovní stanice byly v Jablonném a ve Frýdlantě.
    Za Marie Terezie a Josefa II. převzal poštovní služby stát. Každé dvě míle měla být poštovní sběrna. Z Liberce přes Mladou Boleslav do Prahy jezdil jednou týdně poštovní kočár.
    Od roku 1821 jezdil poštovní kočár také mezi Libercem a Zhořelcem. Od 1. září 1889 byl v Nové Vsi zřízen poštovní úřad a od roku 1902 byl zřízen také telegraf.
    Od roku 1904 se poštovní zásilky vozily třikrát denně na nádraží v Chrastavě a odtud naopak do Nové Vsi. První vedoucí poštovního úřadu byla Mathilda Netuková, po ní Josef Berner, Anna Schamsová, od roku 1926 byl vedoucím Čech Václav Soukup. První telefonní přístroje byly v továrnách například Altschul nebo Hanusch.
    V roce 1902 bylo v Nové Vsi sedm továren, mlýn, parní pila, pivovar, cihelna, devět obchodů,
    tři pekaři, tři řezníci, dva kováři, tři truhláři, klempíř, kolář, čtyři krejčí, šest obuvníků, několik tesařů a zedníků.
    V tomto období se nacházelo v naší obci patnáct hostinců, uvedu alespoň několik z nich:
    Hostinec U čarostřelce č.p. 122, dnes v tomto domku bydlí paní Lhotáková. Hostinec V zahradním loubí – zde měl majitel obchod a řeznictví.
    U hrušně, později se jmenoval U Meruňků – dům stojí na Růžku u hlavní silnice na Chrastavu.
    Hostinec U protěže, později přejmenován U koruny, U ranního slunce sídlil v domě č. 173.