Info okno   Hledat text:
Hledat rok:
Nová kronika/ Login / Zapomenuté heslo

Počet článků: 403
Počet foto.: 267

online-kronika.cz
Kontakt
Chcete-li projektu pomoci klikněte
Obsah záložky - - 1800-2019
    Strana 578
    Nacházelo se na něm 78 jmen novoveských mužů. V neděli 10. října 1926 byl slavnostně odhalen. Na slavnost byli pozváni pozůstalí po padlých, byli tu členové obecního zastupitelstva, zástupci spolků, nejen z Nové Vsi, ale také z okolí, Na slavnosti hrála dechová kapela, farář Rudolf Schwalke z Heřmanic celebroval venku pod širým nebem polní mši, po něm pronesl projev předseda výboru pro zřízení pomníku Johann Brunsch. Potom položili zástupci jednotlivých spolků k pomníku věnce se stuhami. Finanční sbírky pokračovaly, peníze se vybíraly při obcházení domů, lidé přispívali při tanečních zábavách a při schůzích. Celkem bylo vybráno 24 123,- Kč. Firma Hübel požadovala za pomník 21 300,- Kč. Za vedlejší práce například za údržbu a výzdobu prostranství kolem pomníku, bylo nutno ještě uhradit 5 334,-Kč. Celkové náklady dosáhly 24 893,-Kč. Místní zemědělské kasíno uložilo ve spořitelně 1 000,-Kč a z úroků byly čerpány prostředky na údržbu a opravu pomníku padlým. Původně pomník stál poblíž školy (na místě transformátoru), po roce 1945 byl přesunut k budově obecního úřadu. V této době na něm byly také provedeny změny.  Po vzniku ČSR byl v roce 1920 založen Svaz německé vesnické mládeže. Pořádal soutěže v jízdě na koni, v orbě, v kosení trávy.
    Statistiky uvádějí, že v roce 1921 – tři roky po vzniku samostatného Československého státu, žilo ve vesnici 1 500 obyvatel. Počet Čechů se zvýšil na 80 obyvatel, v celé obci bylo 177 zemědělských usedlostí.
    Od roku 1926 jezdil z chrastavského nádraží až k hostinci „U čarostřelce“ do Nové Vsi dvakrát denně autobus. Nebyl to státní autobus, tuto linku provozoval soukromý dopravce Wörbel ze Cvikova. Od roku 1929 byl zahájen provoz na pravidelné autobusové trati z Liberce přes Mníšek a Novou Ves do Chrastavy.