Info okno   Hledat text:
Hledat rok:
Nová kronika/ Login / Zapomenuté heslo

Počet článků: 403
Počet foto.: 267

online-kronika.cz
Kontakt
Chcete-li projektu pomoci klikněte
Strana 742
„Rok poté“

V den výročí tragických povodní dne 7. srpna 2011 se uskutečnila vzpomínková akce Rok poté.
V 11hodin se na pět minut rozezněly zvony na kostele a na radnici, které připomněly nejhorší okamžik loňských povodní, kdy Chrastavu a okolní obce zasáhla zničující druhá vlna.
Ve 14 hodin se sjelo do Chrastavy na náměstí 1. Máje celkem jedenáct hasičských aut s jedenácti posádkami z jedenácti měst a obcí a s jedenácti starosty. Za Bílý Kostel – Jiří Formánek, Dětřichov – Stanislav Šťastný, Heřmanice – Vladimír Stříbrný, Hrádek nad Nisou – Martin Půta, Chrastava – Michal Canov, Frýdlant – Dan Ramzer, Lázně Libverda – Jan Pospíšil, Nová Ves – Jaroslav Müller, Oldřichov v Hájích – Jaromír Tichý, Raspenava – mst. Jaromír Hanzl, Višňová – Vladimíra Erbanová.
Tyto vozy obdržela města a obce zásluhou Euroregionu Nisa. Předseda Euroregionu Nisa Martin Půta spolu se zástupcem Chrastavy místostarostkou Zitou Václavíkovou zahájili setkání. Krátce promluvili vzácní hosté v čele s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a statutární náměstkyní hejtmana Lidií Vajnerovou.Slavnostní proslovy předneslo všech jedenáct starostů. Po té přišel hlavní bod programu požehnání hasičským automobilům. Litoměřický biskup Mons.Jan Baxant všechny vozy nejprve dohromady a poté jednotlivě požehnal. Jednalo se o historicky první návštěvu biskupa v Chrastavě. Oficiální program na náměstí provázelo vystoupení pěveckého sboru „ A my taky“ po jeho skončení účinkovala skupina Paroháči. Počasí přítomným nepřálo, poprchávalo.